Geschiedenis

GEMEENTEHUIS en WATERTOREN

Bord 5

Op het Gemeenteplein staat tot 1952 het gemeentehuis van Heerenveen (nu café-restaurant ’t Gerecht). In de Tweede Wereldoorlog werkt Corrie Spruyt op het gemeentehuis. Corrie manipuleert onder andere het bevolkingsregister, zodat veel mannen niet worden opgeroepen voor de Arbeitseinsatz. In de Watertoren bij het plein laat Meine Bleeker, machinist van de Watertoren, het verzet wapens verbergen en prepareren. Ook fotograaf Christiaan Weijer van de overkant (Lindegracht 57, nu café ’t Kannet) komt regelmatig langs. Weijer moet in opdracht Duitse officieren portretteren. In de Watertoren is water en elektriciteit en hier ontwikkelt hij de foto’s opnieuw, om door te kunnen spelen naar het verzet.

Op het Gemeenteplein staan in de Tweede Wereldoorlog onder andere het gemeentehuis van Heerenveen (nu café-restaurant ’t Gerecht), de oude katholieke kerk, het postkantoor en de Watertoren. Het Gemeenteplein wordt in Heerenveen ook wel ‘het plein met de drie torens’ genoemd

Gemeentehuis

Op de gemeentesecretarie, afdeling bevolking, werkt Corrie Spruyt. De Duitsers willen namen van jongemannen voor de Arbeitseinsatz, maar Corrie Spruyt weet veel persoonsgegevens te manipuleren, zodat ze niet worden opgeroepen. De Duitsers constateren tot twee keer toe onregelmatigheden in het bevolkingsregister. Ab Krikke, het eerste afdelingshoofd, moet daardoor onderduiken en zijn opvolger Henk Alink wordt eind maart 1945 opgepakt op beschuldiging van vervalsing van persoonsbewijzen. Henk Alink en Corrie Spruyt komen dan in de gevangenis Crackstate terecht, maar overleven het.

De Heerenveense auteur Johan Spin schrijft hier in 2022 het boekje ‘Corrie Spruyt – Stille kracht’ over.

Watertoren

Meine Bleeker is de machinist van de Watertoren, eigendom van het Waterleidingbedrijf Heerenveen. De Watertoren is van levensbelang, want de toren voorziet heel Heerenveen van het dagelijks water. De toren is verboden terrein voor onbevoegden; ideaal voor het verzet om hoog in de toren wapens te verbergen en er wapeninstructies te krijgen. Niemand hoort wat, want het altijd stromende water overstemt elk geluid.

Omdat er elektriciteit en water in de Watertoren is, komt ook fotograaf Christiaan Weyer regelmatig langs om er negatieven te ontwikkelen. Weyer heeft een fotozaak aan de Lindegracht 57 (later café Kiekeboe (!) en nu café ’t Kannet). Hij moet in opdracht van de Duitsers de officieren portretteren en maakt in de Watertoren extra afdrukken om door te spelen naar het verzet.

Foto’s Bron: Stichting Historie Heerenveen