Geschiedenis

Dracht 5 (nu Kipsi store)

Bord 2

Hendrik Steenwijk heeft in de Tweede Wereldoorlog een schoenenzaak aan de Dracht 5, vlak na Hotel Groen bij de Hoofdbrug. Steenwijk behoort tot de kern van het Heerenveense verzet. Hij is ook penningmeester van de plaatselijke L.O., de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers en zorgt ervoor dat er voldoende geld beschikbaar is voor de verzetsactiviteiten. Vanuit Steenwijks schoenenwinkel wordt op 14 oktober 1942 het distributiekantoor in Joure overvallen. Het is de eerste overval op een distributiekantoor in Nederland. De naam van Hendrik Steenwijk wordt genoemd bij de ‘Boom der Onverzettelijken’ in het parkje achter Minckelersstate.

HENDRIK STEENWIJK, schoenenhandelaar

Hendrik Steenwijk heeft een schoenenzaak aan de Dracht 5. Hendrik Steenwijk behoort in de Tweede Wereldoorlog tot de kern van het Heerenveense verzet. Hij is onder andere penningmeester van de plaatselijke L.O., de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers, en zorgt ervoor dat er voldoende geld beschikbaar is voor de verzetsactiviteiten

De overval op het distributiekantoor Joure

Vanuit de schoenenwinkel van Hendrik Steenwijk wordt de overval voorbereid en uitgevoerd op het distributiekantoor in Joure, op 14 oktober 1942. Hier liggen bonkaarten voor de hele regio, klaar om verspreid te worden. Bij de overval wordt de gehele voorraad bonkaarten buitgemaakt. De overval wordt uitgevoerd met de grote auto van veearts Harm Hofkamp uit Heerenveen. Mits ze het nummerbord van de auto wisselen voor een ander, zo wil Hofkamp beslist. Hofkamp mag als een van de weinigen in Heereveen zijn auto behouden, omdat hij veearts is en de boeren moet kunnen bezoeken.

De verzetsmannen gaan gekleed in marechaussee-uniformen. Op het distributiekantoor eist die ‘marechaussee’ de inbeslagname van de hele voorraad, inclusief administratie omdat er ernstige fraude zou zijn gepleegd. De buit wordt eerst ondergebracht in de Moskou-pleats in Katlijk bij de familie Mulder. Dit deel wordt gebruikt om te verspreiden onder de onderduikers in de regio. Het merendeel van de voorraad wordt in Amsterdam verhandeld op de zwarte markt. Het levert het verzet 120.000 gulden op; geld wat gebruikt wordt voor de uitgave van de verzetskranten Vrij Nederland en Het Parool.

De overval op het distributiekantoor in Joure is de eerste georganiseerde overval op een distributiekantoor in Nederland en staat op naam van de Groep Dobbe. Theo Dobbe is een van de grote landelijke leiders van de KP’s, de Knokploegen die overvallen plegen, en zit in deze periode ondergedoken in Oranjewoud. Vandaar dat hij voor deze ‘klus’ verzetsmannen uit Heerenveen zocht.

Verzetskrant De Koerier

In de zomer van 1944 gaat het mis. De Duitsers doen een inval in de woning van Steenwijk en vinden daar de verzetskrant De Koerier, klaar om verspreid te worden. Hendrik Steenwijk wordt gearresteerd en komt eerst in de Blokhuispoort in Leeuwarden en daarna in de gevangenis in Crackstate terecht. Hendrik Steenwijk overleeft Crackstate en zet na de oorlog zijn schoenenzaak in Heerenveen voort. De illegale verzetskrant De Koerier wordt na de oorlog de bovengrondse Heerenveensche Koerier, later Friese Koerier.

Hendrik Steenwijk en ook Harm Hofkamp worden genoemd bij de ‘Boom der Onverzettelijken’ in het parkje achter Minckelersstate.

Foto’s Bron: Stichting Historie Heerenveen